Rewind&Play

rewindandplay@live.se

Från serietidning till filmduken.

Det har väl inte undgått någon att göra film av "comic book"s är hett nuförtiden. Marvel är ett amerikansk serietidningesförlag som grundades 1939, men blev stora på 60-talet då de började med det så kallade Marvelkonceptet, det vill säga att man blandar superhjältar och deras hjältedåd med deras privatliv.   

De mest kända är väl Batman-filmerna. Batman visade sig för första gången 1939 i en serietidning och första filmen kom 1966. 1998 kom Marvel-karaktären Blade upp på biografen och det var början för alla Marvel filmer. Som till exempel Spider-man, som kom 1962 i tidningsform och som spelfilm 2002.  

Här kommer en väldigt, väldigt liten lista över filmer/karaktärer som kommer från en serietidning. Utan någon speciell ordning.

 
The fantastic Four, eller den fantastiska fyran som den heter på svenska, skapades 1961 och var Marvels första superhjältegrupp. Det handlar om de fyra Reed Richards, Sue Storm, Johnny Storm och Ben Grimm som befann sig på ett rymdskepp då de utsattes för "kosmisk strålning" som gav de superkrafter. Och med hjälp av sina krafter börjar de bekämpa brott. 
Oley Sassone spelade in en lågbudget version 1994, men då budgeten inte höll drog de in filmen som inte visades på biografen eller såldes. Det var 2005 som filmen med gänget ovan (Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans och Michael Chiklis) kom. Uppföljaren "The silversurfer" kom ut 2007. 


Wolverine, skapad av Marvel, dök först upp i Incredible Hulk (1974) och gick med i X-men gruppen 1975. Wolverine som egentligen heter James Howlett, kallas för Logan, är en mutant som de andra i X-men-gänget. Han blev en storfavorit hos fansen och fick sin egna tidning 1988. Han spelas av Hugh Jackman i X-men filmerna (som kom 2000, 2003 och 2006) och även i X-Men Origins: Wolverine som kom ut 2009.


Daredevil, eller som han kallas på svenska; Våghalsen, kom ut i serieformat 1964 utav Marvel. Det handlar om Matt Murdock som efter en olycka med en lastbild med radioaktivt avfall fick superkrafter och blir blind men han utvecklar sina andra sinnen. Efter att hans pappa blivit mördad börjar Matt att hämnas genom att vara Daredevil. Filmen kom 2003 med Ben Affleck som huvudrollen och Jennifer Garner spelar Elektra, Daredevils kärlek och skurk. Andra skurkar som kommer upp i serien är Bullseye (spelad av Collin Farrell), the Kingpin (spelad av Michael Clarke Duncan) och var tillsammans i serien med The Black Widow... The Black Widow eller Natalia Romanova(eller ibland Natasha Romanoff) som hon heter egentligen i serien är en rysk hemlig agent och dök upp för första gången i Tales of Suspense 1964. Hon medverkar i flera serier som Iron Man, Daredevil, S.H.I.E.L.D och sin egna. Hon kommer att vara med i nästa Iron Man film som kommer i år, och hon kommer att spelas av Scarlett Johansson. Troligtvis kommer det att komma en film med bara henne rätt så snart enligt rykten.

And speaking about Iron Man, detta är (för er som har missat) senaste trailern från Iron Man 2;


Detta var alltså lite om serietidningar som blivit film genom åren. Vad tycker du om Comic book-filmer? Har du någon favorit? Håll utkik efter del två om serietidningar här på Rewind&Play.


källor från bland annat wikipedia.org, marvel.com och imdb.com
 

Kommentarer

BlueRoseCase

Vill minnas att första Batman-filmatiseringen med Jack Nicholson som The Joker var rätt bra men det är evigheter sen jag såg den. Däremot är jag förtjust i gamla TV-serien "The Incredible Hulk" med Bill Bixby och Lou Ferrigno. Dom nya filmerna med en animerad hulk var bara... blä. ;D

2010-03-23 @ 19:40:07
URL: http://bluerosecase.blogg.se/
Camilla

åå längtar till filmen om the black widow. för övrigt är x-men bäst!

2010-03-23 @ 19:46:18
URL: http://outthewindow.blogg.se/
Anonym

mycket coolt inlägg:)

thanks, mår bättre nu igen, blev bättre och har nyss varit och kört världens härligaste gympass:) usch blir jämt lite konstig såhär års, vädret/våren, wierd, mår ju fortfarande lite illa liksom:)hoppas du mår bra!!:)

2010-03-23 @ 20:16:47
URL: http://karinolofsson.se
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

vilket härligt inlägg, älskar alla filmerna men wolverine lite extra eller x-menfilmerna.

2010-03-23 @ 20:29:55
URL: http://pyttis.blogg.se/
Lina -Zooda-

Är lite "tönt" när det gäller filmer så tycker om de flesta comic book filmerna faktiskt :) Men självklart har man en favorit, wolverine. Och x-menfilmerna med också.

2010-03-24 @ 09:50:00
URL: http://zooda.blogg.se/
The Twilight Series

Hejhej

Vi har en tävling hos oss där du kan vinna fina posters!

http://thetwilightseries.blogg.se/2010/march/tavling.html#commentDelta gärna!

Kram

Tjejerna på TTS

2010-03-24 @ 13:01:08
URL: http://thetwilightseries.blogg.se/Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: