An Education



Skådespelare:
Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams
Regi: Lone Scherfig
År: 2009
Vunnit: 18 vinster och 48 nomineringar, varav 3 var till Oscars.

16-åriga toppeleven Jenny drömmer om att bo i Paris, och ta del av den franska kulturen och livsstilen. Hennes liv är dock redan inrutat - hon ska få bra betyg och gå på Oxfords universitet. Hon träffar i alla fall David, en något äldre man som fattar tycke för henne, till och med lyckas charma hennes föräldrar och tar med henne på resor, jazzklubbar och annat. Hon spenderar mer tid med sådant, och mindre med skoljobb. Så småningom visar det sig dock att David håller hemligheter för henne. Var får han till exempel alla pengar ifrån?



Den kanske viktigaste frågan i filmen är något Jenny börjar fundera över - hur viktig är egentligen utbildning? Plugga något som är tråkigt och tidskrävande, för att sedan bli lärare vilket är tråkigt och tidskrävande. Eller avstå från att studera och istället ägna sig åt sånt hon tycker är roligt - som kultur, resor och umgänge.

Filmen bjöd på många välvalda skådespelare, och huvudrollsinnehaverskan Carey Mulligan gör ett grymt bra och övertygande jobb som t.o.m. medförde en Oscars-nominering.

Personligen tycker jag nog att An Education har fått lite väl bra betyg i diverse recensioner. Den känns t.ex. ganska förutsägbar. Men, ändå en sevärd film. Extra plus ges för att det utspelar sig på 60-talet och tack vare de brittiska accenterna!







Kommentarer





Julia

Tycker precis som du att den har hyllats lite väl mycket. Den var väldigt vacker att se på och ganska underhållande för studen, men mycket mer var det ju inte...

2010-04-07 @ 11:50:27
URL: http://jhandersson.blogg.se/




FATMA | sångerska

Den borde man kanske se ;)

2010-04-07 @ 22:09:17
URL: http://fatmas.blogg.se/




Memaa [FOTOBLOGG]

Jätte fin blogg (:

2010-04-08 @ 23:18:13
URL: http://memaa.blogg.se/




Camilla

hej! det gick inte att skicka en recension till er, kan ni koppa upp det?

2010-04-09 @ 14:31:12
URL: http://outthewindow.blogg.se/



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: