V For Vendetta

(Detta skulle egentligen publiceras innan igår då filmen gick på tv6, men efter lite strul publicerar vi det nu)

Skådespelare: Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Fry och Stephen Rea
Regi: Andy och Larry Wachowski,männen bakom Matrix
År: 2005-2006
Vunnit: 3 vunna (bland annat för "Best actress" (Natalie Portman) - Academy of Science Fiction)  och 16 nomineringar.

Framtidens London. Invånarna styrs under fruktan av sin kansler Adam Sutler och hans regering kallade "Fingermen". Media styrs av censurering och propaganda för regeringen. Invånarna är antingen hjärntvättade eller rädda för att ingripa.  
En ung flicka vid namn Evey smyger ut trots utegångsförbjudet och blir fångade av en grupp Fingers. Då dyker V upp, en Guy Fawkes-maskerad man och räddar henne. Han tar med henne upp på ett tak och spränger statyn av Old Bailey mitt framför Sutler och hans kompanjoner. Och det är början av V's plan att störta regeringen och hämnas och Evey som nu är efterlyst av regeringen är hans följeslagare även om det kan kosta henne livet att kämpa för rättvisa.



Detta är en mycket bra film. Jag gillar skådespelarna, sättet filmen är filmat på och det händer något hela tiden vilket gör att de 132 minutrarna känns inte så länge. Filmen är baserad på den tecknade serien från 80-talet med samma namn, vilket jag tyvärr inte sett. Och de har även dragit väldigt tydliga parareller från Andra Världskriget. Ensam är inte stark. Var källkritisk. Kämpa för din vilja, är några saker jag skulle sammanfatta filmen med. Och slutscenen den femte November är inte att förglömma. Bara den gör att filmen höjs till en ny nivå i betygstegen.

 
Postat av Em.

Kommentarer




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: