Rewind&Play

rewindandplay@live.se

Clint Eastwood 80 år

“I know what you're thinking. ‘Did he fire six shots or only five?’ Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?”
- Dirty Harry
 

Det måste vara en av de bästa replikerna, ever. Hur många gånger har man inte hört den sägas och citeras? Mannen som kan repliken allra bäst, som ni antagligen redan vet, är Clint Eastwood som fyller 80 år idag!

 

Clint Eastwood är mest känd för sina cowboyfilmer. Han myntade uttrycket spaghettivästern. Antagligen är han en av de största macho-ikonerna som skådats på vita duken och även om han inte säger mycket i sina filmer, så är de ändå världsberömda. Det var genom filmen ”Il buono, il brutto, il cattivo” (den gode, den onde och den fule) som han fick sitt stora genombrott och jag som har sett den förstår varför. Han är stencool.

 

Eastwood har sagt själv att numera vill hellre stå bakom kameran än framför. Något som han visat sig vara lika bra på för det har gett honom fyra Oscars (Million Dollar Baby och Unforgiven) för bästa regi och film. Förutom det så har han ytterligare fyra Oscars nomineringar (Letters to Iwo Jima och Mystic River). Om inte det var nog så har han blivit nominerad till en Irving G. Thalberg Memorial Award, och om inte hans statyetter sade något så gör detta det.

 

För er som inte sett så mycket Clint Eastwood filmer men som vill ha tips på några bra rullar; For a few dollars more, Il Buono il Brutto il Cattivo,, Kelly’s Heroes, Dirty Harry-filmerna, Escape from Alcatraz, Unforgiven, The Brigdes Over Madison County, Absolute Power, Space Cowboys, Million Dollar Baby.

 

Där har ni en mix av Clint Eastwoods olika sidor. Västern, komedi, thriller och drama i ett galet potpurri. Eller är du mer serie-typen? Clint Eastwood finns där också. Kolla in västern-serien Rawhide!

 

Vad mer kan man säga? Grattis på födelsedagen!
Kommentarer

Åsa

Han är så tuff! Såg Hang 'em high härom kvällen och jag måste se fler westerfilmer alltså! Så cool, och snygg karln var som ung!

Av det han gjort på äldre dagar gillar jag Gran Torino och Million Dollar Baby bäst. När jag såg Mystic River somnade jag... :o

2010-06-01 @ 00:06:54
URL: http://aicha.blogg.se/Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: